Royalcanin.rs

Drugi hranljivi sastojci

Prava vrednost

U današnje vreme, neke vrste hrane imaju više ciljeve od pukog namirivanja nutritivnih potreba izbegavanjem prekomernog ili nedovoljnog unošenja putem ishrane. Kada je u pitanju zdrava ishrana, korisno je proučiti određene hranljive sastojke koji mogu imati dodatnu vrednost u sprečavanju bolesti, usporavanju degenerativnih procesa poput starenja ili jednostavno unapređuju dobrobit životinje.

Izrazi "Nutriceutski" i "Zdrava ishrana" tj. "Health Nutrition" se nekada koriste u vezi sa hranljivim sastojcima koji nisu neophodni, ali koji mogu povećati kvalitet života.
Ova veoma heterogena "familija" sastojaka, koja se neprestano povećava kako raste naše znanje o ishrani, sadrži supstance u koje spadaju antioksidanti koji se bore protiv slobodnih radikala, supstance koje štite zglobove, biljne ekstrakte koji jačaju zaštitu kože, bakterije koje uravnotežuju crevnu floru itd.
Spisak je veoma dugačak, ali smo mi odabrali nekoliko tipičnih primera.
Ovi drugi hranljivi sastojci imaju kratkotrajna ili dugotrajna dejstva. Kratkotrajni ciljevi su poboljšanje rada organizma ili smanjivanje nepoželjnih stanja, poput bolnih zglobova, iritacija kože ili problema sa varenjem. Na duže staze, cilj je minimizirati pojave spoljnih napada i ograničiti posledice starenja određenih organa.
Ovi hranljivi sastojci deluju na organizam i um životinja - tj. njihove kognitivne kapacitete. Unošenje antioksidanata od ranog doba npr. pomaže u brorbi protiv pojave katarakti kod starih pasa i pojave nekih problema u ponašanju vezanih za gubitak sposobnosti učenja. Mnoga istraživanja na ljudima su dokazala delotvornost antioksidanata u sprečavanju nekih neuroloških oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmerov sindrom.

  • facebook
  • youtube