Royalcanin.rs
Home Štene i pas Pas Расе паса

Расе паса

Расе паса

Коју расу одабрати?

Пас је савршено оличење кућног љубимца. Симбол посвећености и оданости, ближа човеку него икада, ова животиња показује изузетну разноврсност, са скоро 400 раса. 

Током скоро 15,000 година, пас је увек био уз човека и створио екстремно јаке везе са њим. Било да је у питању службени пас или кућни љубимац, он је човеку ближи него икада. Кроз векове, човек је директно утицао да се врсте паса развијају укрштајући их према њиховим способностима и особинама. Са преко 400 раса, псећа врста укључује велике разноликости по питању величине, врсте крзна, димензија и особина.

Прави избор

Куповина расног пса значи да желите да будете сигурни да ће, када одрасте, штене имати физичке особине и карактер које се очекује као резултат селекције коју спроводи одгајивач као стручњак за ту расу. За обичне људе физички изглед расе представља оно што изазива њихову "љубав на први поглед": симпатично лице, фигура, длака, или величина. Ипак, иза физичке појаве, свака раса има особине које треба познавати пре него што донесете своју одлуку. Због тога је корисно прикупити информације и распитати се код одгајивача и кинолошких клубова које можете наћи на изложбама паса.

Складан заједнички живот

Понашање пса се формира пре, у току и након његовог рођења. "Пре" се односи на његову генетску основу. "У току" се односи на кључни период који траје од рођења до дана када штене напусти одгајивачницу и пређе у своју нову породицу. "Након" се односи на ново окружење са којим ће се штене упознати. Другим речима, већи део понашања пса се обликује у првих шест месеци који претходе његовом доласку у нови дом. Интеракција између генетске основе и специфичних искустава као што су долазак у нови дом и прве шетње, чине нераскидиву целину. Ипак, без одговарајуће обуке која псу показује ко је газда, односно конкретно ко је вођа чопора, пошто је за пса човекова породица чопор, сваки пас ће покушати да постане доминантан и наметати своја правила, без обзира на величину и расу. Похађање часова обуке паса је одличан начин да се упознају понашање паса, псеће потребе и начин на који се треба односити према њему како бисте живели складно.

Пси за живот у граду или за живот на отвореном?

Без обзира да ли су у питању ловачки пси, чувари или љубимци, расни пси имају историјске корене који одређују њихове способности и особине. Већина ових раса је данас у стању да живи у урбаној средини, ако се шетају више пута дневно по најмање 30 минута и ако се посвећена пажња не завршава на свакодневном припремању хране.

Ипак, одређене расе нису погодне за живот у граду и у опасности су да више од других пате због недостатка физичких напора. Такав је случај нпр. са расом Бордер коли, која је створена да чува стада, или са сибирским хаскијем, који би требао да живи у чопору и вуче запреге у хладним пределима.

Са друге стране, ко би претпоставио да ће Јоркширски теријер, некада коришћен да лови пацове у јоркширски рудницима у Енглеској у року од 100 година постати најпопуларнија минијатурна раса паса на свету? И поред тога, он остаје теријер у срцу, кога краси чврст карактер. Без обзира да ли живи у граду или у селу, овчарски пас ће чувати, тј. увек бити на опрезу, ирски сетер ће бити у стању да на одморишту ииз аутомобила излети у шуму, њушком право у ветар, док ће ретривер бити упоран у жељи да врати свом власнику његову рођену ципелу. 

Разлићите групе

Још у старом Риму, пси су класификовани према својим способностима. Разликовали су се "овчарски пси", "ловачки пси" и "кућни пси". У осамнаестом веку, Буфон (Buffon) је покушао да класификује псе према облику њихових ушију. Поделио их је тако у тридесет раса са усправним ушима, опуштеним ушима и полуусправљене ушима, док је Кувије (Cuvier) предлагао поделу псеће врсте на "псе чуваре", "мастифе" и "шпанијеле" према облику лобање.

Од педесетих година прошлог века, међународни кинолошка федерација FCI је свој рад засновала на класификацији различитих раса у десет група. Група је дефинисана као "скуп раса које имају заједнички одређен број преносивих јасних обележја". Тако на пример, јединке које припадају првој групи (овчарски пси), упркос морфолошким разликама, све показују изворни инстинкт чувара стада.
1. група: Овчарски пси и чувари стада (са изузетком швајцарског планинског пса).

2. група: Пинчери и шнауцери - молоси - швајцарски планински пси.

3. група: Теријери

4. група: Јазавичари

5. група: Шпицеви и пси примитивног типа

6. група: Гоничи, цуњавци и сродне расе

7. група: Птичари

8. група: Ретривери и пси за воду

9. група: Пси за пратњу и разоноду

10. група: Тркачки пси

  • facebook
  • youtube