Royalcanin.rs

Rasa?

Koju rasu odabrati?

Sklad i ravnoteža oblika, gipkost kojom se odlikuje njeno telo, svaka pojava ove male pitome pripadnice reda mačaka prikazuje veliko bogatstvo koje uveličava genetska raznolikost vrste. Rase i boje se mešaju na radost ljubitelja mačaka.

Oko šezdeset rasa mačaka je priznato u nekoliko felinoloških federacija. Standardi ovih rasa opisuju istorijat, fizički izgled i karakter svake od njih. Bile one male ili velike, vitke ili masivne, morfologija mačaka se deli na 3 tipa iz kojih su moguće sve međuvarijante.

Morfologija: longilinealne, mediolinealne ili brevilinealne?

Rasa: pitanje izgleda i naravi

Postoji prilično uopštena ali jasno vidljiva zakonistost: što je mačka izduženija, sve je aktivnija. Što je veća i masivnija, to je mirnija i staloženija. Naravno, ovo je samo okvirna tendencija, koju umanjuju pojedinačne varijacije.

Aktivne mačke: imaju cevasto telo, dugu glavu i velike uši uspravljene prema bilo čemu što se kreće. Ispod njihove takozvane "orijentalne" morfologije i vitkih mišića poput onih kod hrtova se krije vatrena narav. Sijamske, balinežanske, orijentalne, mandarinske i korniš reks su veoma umiljate mačke, komunikativne i jako vezane za svog vlasnika. Navedenim energičnim mačkama koje ne vole samoću treba dodati i rasu cfinks, bengalsku i abisinsku mačku.

Mirne mačke čvrste naravi: krase ih atletsko telo i snažni mišići. Staloženosti i umerenost su njihova snaga. Odmerene i prijatne naravi, one su uvek prisutne ali ne i nametljive. Takve rase mačaka su Šartro (Chartreux), evropska, burmanska, egipatska mau i kovrdžava devon reks.

Snažne i nežne mačke: one su snažne i one su velike. Kao da su svesne svoje važnosti, sa njihovom snagom može da se meri samo njihova nežnost. One mogu biti sasvim okruglaste, poput britanske ili kratkodlake egzote, džinovi poput mejn kun, norveške, sibirske i regdol. Neke krasi dugačka dlaka koja zahteva svakodnevno održavanje poput persijskih, ili dvonedeljnu negu poput mačke svete birme. Ove jake i tihe mačke vole društvo čoveka, ali ne i da budu razmažene igračke.

Kratka ili duga dlaka?

Iako ne postoji naučno objašnjenje za ovaj fenomen, često se primećuje da su, kod rasa koje imaju kratkodlaki i dugodlaki varijetet, dugodlake jedinke mirnije od kratkodlakih. Najbolji primer za ovo su persijska i egzotična kratkodlaka mačka, koja je zapravo varijanta persijske mačke sa kratkom dlakom.

Filmovi

Sekilas sejarah

Didewakan di zaman Mesir Kuno, dianggap bermanfaat karena keterampilan berburunya, Dianggap setan di abad pertengahan, kucing telah beradaptasi dengan baik untuk hidup bersama manusia dan sekarang ia telah menjadi anggota penuh dari keluarga. Pada abad ke-21 yang urban ini, kucing lebih tenang tanpa kehilangan pesona dan daya tariknya.

Fotografije

  • facebook
  • youtube