Royalcanin.rs
Home Mače i mačka Mače Od rođenja do zrelosti

Od rođenja do zrelosti

Razvoj mačeta

Potpuno zavisno od majke, mače zadobija svoju nezavisnost u roku od nekoliko nedelja. Ovaj brzi razvoj koji se dešava pre prestanka sisanja, tj. dok mače i dalje sisa majčino mleko, je sposobnost karakteristična za mačju vrstu.

Slepo i gluvo, mače pri dolasku na svet ima samo 100 grama. Olizano od strane majke i oslobođeno košuljice, ono biva ugrejano i stimulisano. Ovo će mu omogućiti da pronađe majčine bradavice sa hranom. Nesposobno da regulišu telesnu temperaturu do treće nedelje života, ono će se nežno pribijati uz majčin stomak da bi pilo kolostrum koji sadrži brojna antitela. Nakon par dana, prilikom ishrane, ono će od majke dobijati mleko, a sisanje će zauzimati trećinu njegovog vremena u prvom mesecu života. U roku 7-10 dana mače će udvostručiti svoju težinu. U roku od pet nedelja ono će biti sposobno da se samostalno kreće, a njegova čula će se razvijati, između igre i sna u periodu kada ne sisa.

Pet čula

Pri rođenju, mače ima čulo mirisa razvijeno toliko da mu omogući da pronađe svoju majku. Ono je takođe u stanju da razlikuje tri osnovna ukusa: slatko, slano i kiselo, i da izbegava druga dva. Sa druge strane, mače je slepo i gluvo i dobija ova dva čula skoro istovremeno. Čulo sluha se pojavljuje oko petog dana života, ali ne dozvoljava mačetu da se orijentiše prema zvuku pre 14. dana života. Ono će steći sposobnosti odraslih sa oko mesec dana života i tada će prepoznavati glas majke. Mače otvara oči između 7. i 15. dana nakon rođenja, a trebaće mu bar još tri ili četiri dana da dobije osećaj za prostor. Prilagođavanje ovom istovremenom dobijanju čula vida i sluha zahteva nekoliko dana.
Mače ima odličan osećaj za ravnotežu beć u najranijem dobu, iako je i dalje donekle nespretno. Ono teško koordiniše svoje pokrete pre druge nedelje života. Počinje da hoda na četiri noge sa oko 17 dana i postaje dovoljno spretno da počeše svoje uvo zadnjom šapom sa oko tri nedelje života. Sa 35 dana, ono je u stanju da grebe i da uvuče svoje kandže.

Glavni organi

Glavne anatomske zone se ne razvijaju istovremeno. Mače se rađa sa relativno velikom glavom, a nakon toga se može primetiti izduživanje udova, pa u jednom periodu mače postane dugonogo. Na kraju se razvija ostatak tela, dajući tipične proporcije odrasle jedinke.

Ponašanje i navike

Postoje urođene veštine za čišćenje dlake, vršenje fizioloških potreba i ishranu (isključujući sisanje), ali i one druge takođe brzo budu prenesene mačićima od strane majke. Već sa 15 dana života, mače je u stanju da liže svoju prednju šapu. Sa 30 dana ono već prilazi toaletu grebući posip. Od treće nedelje života ono je u stanju da samostalno vrši nuždu u mačjem toaletu. Već sa četiri nedelje života mače može samo da uzima hranu, oponašajući ponašanje majke, a čineći to, ono usvaja i njene navike u ishrani.
Uspostavljanje komunikacionih sposobnosti specifičnih za mačju vrstu započinje oko treće nedelje života i završava oko sedme ili osme nedelje. Igranje započinje oko treće nedelje života. Ono se sastoji od kontakta i začikavanja između mačića, i u interakciji sa majkom, što omogućava socijalizaciju unutar vrste. Mače na taj način uči da kontroliše grebanje, i da se interesuje za "plen", insekte ili igračke. Predatorsko ponašanje karakteristično za njegovu vrstu počinje da se javlja krajem prvog meseca života. Učenje drušvenog ponašanja usmerenog ka prijateljskim vrstama (čovek, pas...) takođe počinje oko treće nedelje i završava u trećem mesecu života. Mače treba da se nalazi u sredini bogatoj vizuelnim, zvučnim i relacijskim nadražajima. Maženjem i držanjem po par minuta dnevno, boravkom u prisustvu dece, ili drugih životinja, okruženjem sa različitim zvucima mače će postati uravnoteženije. Njegovo ponašanje kada odraste će umnogome zavisiti od raznolikosti njegove okoline u ovom periodu njegovog života.

Filmovi

Langkah pertama anak kucing

Tidak ada pengalaman yang bisa menggantikan waktu beberapa bulan bersama anak kucing yang berkembang menjadi kucing dewasa. Perkembangan ini harus dilakukan dengan tenang,  dengan mengikuti beberapa aturan penting yang sesuai dengan ras kucing dan cara menyambut anak kucing yang baik di rumah, dan dengan memberikan anak kucing nutrisi dan perawatan yang akan memastikan kesejahteraan dan kesehatannya.

  • facebook
  • youtube