Ugljeni hidrati
Royalcanin.rs

Ugljeni hidrati

Za poboljšanje telesnih funkcija

Ugljeni hidrati su pojam koji se odnosi na molekule sastavljene od ugljenika, kiseonika i vodonika, a koji imaju zajedničke hemijske osobine. Ugljeni hidrati su pretežno biljni, sa izuzetkom krvnog šećera, glikogena u mišićima i jetri i mlečne laktoze. Sve biljke sadrže ugljene hidrate, od saharoze u repi do najnesvarljivijeg vlakna u kori drveta.

Mačke i psi mogu živeti bez ugljenih hidrata u hrani, jer iz aminokiselina u ćelijama sami stvaraju ugljene hidrate koji su im potrebni. Unos ugljenih hidrata međutim značajno poboljšava rad tela.

Dok glukoza, saharoza, laktoza i skrob imaju samo ulogu davanja energije, njihovo biljno poreklo i stepen kuvanja utiču na njihovu svarljivost. Prisustvo nedovoljno kuvanog skroba u hrani može da izazove dijareju. Vlakna koja su takođe ugljeni hidrati, su jako dobra za tranzit hrane i ravnotežu bakterijske flore. Ovo na primer važi za frukto-oligosaharide (FOS) i manan-oligosaharide (MOS).

  • facebook
  • youtube