Royalcanin.rs
Home Štene i pas Pas Živeti sa psom Sprečavanje prekomerne težine

Živeti sa psom

Sprečavanje prekomerne težine

Održavanje psa u formi

Prekomerna težina se odnosi na povećanje težine koje je obično uzrokovano preteranim unosom hrane ili hranom koja ne odgovara potrebama životinje. Ukoliko se nastavi u tom pravcu, može doći do gojaznosti koja spada u bolesti. Posebna hrana će efektivno doprineti povratak na normalnu težinu psa.

U većini slučajeva, glavni uzrok prekomerne težine potiče od unosa hrane koji premašuje potrebe psa, uz manjak fizičke aktivnosti, posebno u gradskim sredinama. Određene rase su genetski predodređene, npr. Kokeri, Labradori retriveri, Koliji. Prekomerna težina može poticati i od hrane koju je životinja unosila tokom svog rasta i razvoja. Prekomerno hranjeno štene je razvilo previše masnih ćelija koje će, poput malih balona, samo čekati da se napune mastima kada pas odraste. Štaviše, popuštanje prema halapljivosti psa davanjem poslastica i slatkiša nije zanemarljiv faktor rizika kada je u pitanju prekomerna težina.

Pas koji jede previše

U ovom slučaju, kaže se da je pas bulimičan, što je stanje koje može biti povezano sa strahom od nedostatka hrane u slučaju borbe za hranom između više pasa, do neurohormonalnog poremećaja, od dosade, unošenja hrane sa nedovoljnom energetskom koncentracijom ili do problema sa apsorbovanjem hrane u organima za varenje. Praćenje težine životinje i pažljivo posmatranje njenog ponašanja će omogućiti pre svega vlasniku da pomogne veterinaru da usmeri svoju dijagnozu prema jednoj od ovih hipoteza.

Hrana sa niskim energetskim sadržajem

Smanjivanje količine hrane koja se dnevno unosi može predstavljati problem za psa, jer pas teško podnosi ograničenja u količini obroka. Ukoliko želite da psu smanjite težinu smanjujući količinu hrane koju je navikao da dobija, rizikujete da izazovete nedostatak hranljivih materija kod svog psa. Namena Health Nutrition hrane pripremljene za slučajeve prekomerne težine će se sastojati od zadržavanja iste količine hrane za unos, uz koncentraciju ključnih hranljivih materija i smanjivanje kalorijske vrednosti.
Zahvaljujući povećanoj primamljivosti ova hrana će biti rado prihvaćena od strane životinje, a posebna gustina briketa će omogućiti da se izbegne osećaj gladi između obroka, Light Health Nutrition hrana predstavlja delotvornu podršku za pse koji se nedovoljno kreću i za sterilisane pse koji su skloni gojenju.

Zdrave odluke

Poželjno je da obezbeđivanje Light hrane za psa koji je sklon gojenju prati i promena u vašim i njegovim navikama. Produženo trajanje šetnje će mu pružiti priliku da potroši svoju energiju. Igra koja obuhvata interakciju između vlasnika i njegovog ljubimca se veoma ceni od strane ovog drugog. Davanje poslastica treba izbegavati osim ako je njihov energetski sastav uzet u obzir prilikom izračunavanja dnevnog unosa hrane.

Put ka gojaznosti

Jedan ili dva prekomerna kilograma koji nisu vidljivo štetni za životinju mogu zapravo vrlo brzo dovesti do gojaznosti, koja je bolest za sebe. Gojaznost treba shvatiti ozbiljno jer je uzročnik teških oboljenja zglobova (artroza, pucanje ligamenata...) i kardiorespiratornih oboljenja, između ostalih. Gojaznost smanjuje reproduktivne kapacitete i stvara ozbiljne kožne probleme. Povrh svega, gojaznost skraćuje život psa.
Kada veterinar postavi dijagnozu i odredi stepen koliko je pas ugrožen, uspeh tretmana mršavljenja hranom u potpunosit zavisi od infomisanosti vlasnika i rešenosti da njegov pas prati propisani program ishrane. Više meseci može biti potrebno kako bi pas izgubio težinu i zbog toga je bolje sprečiti nego lečiti!

  • facebook
  • youtube