Royalcanin.rs

Živeti sa psom

Ishrana psa

Odgovarajuća hrana za svakog psa

Pas nema iste nutritivne potrebe kao čovek. Shodno tome, nije dobra stvar za psa da jede "kao njegovi vlasnici". Njegov dnevni unos treba da uključuje, na ujednačen način, sve hranljive sastojke koji su neophodnio za njegovo zdravlje, uzimajući u obzir njegova prirodna obeležja: rasu, veličinu, uzrast, aktivnost. Taj sklad koji nastoji da što preciznije podmiri posebne i jedinstvene potrebe svake životinje je svrha Health Nutrition hrane.

Za razliku od čoveka koji je svaštojed čije se telo prilagodilo vrstama hrane kao što su meso, povrće i voće, pas ima usko specijalizovani crevnu floru koja je 1000 puta slabije razvijena. Iz tog i mnogo drugih razloga, velika je greška smatrati da se pas može hraniti kao čovek.
Dok hrana za psa mora zadovoljiti sve njegove potrebe, bez premalih ili preteranih količina, kako bi se obezbedilo da on ostane u dobroj stanju i pun energije tokom celog svog života, Health Nutrition hrana omogućava podmirivanje njegovih nutritivnih potreba prema veličini, fiziološom stanju (seksualno sposoban ili sterilisan) i njegove aktivnosti, ali i prema osetljivostima karakterističnim za svaku populaciju pasa. Postoji skoro 400 rasa koje pokazuju izuzetnu raznovrsnost.

Razlike prema veličini

Raspon razlika u težini i veličini između različitih rasa pasa je jedan od najvećih u životinjskom carstvu. On kreće od čivave koja teži 1 kg do Bernardinca koji ima 100 ili više kilograma, dakle u pitanju je odnos 1 prema 100. Ovakve razlike dovode do morfoloških, fizioloških, metaboličkih i razlika u ponašanju, sa značajnim posledicama na zdravlje i ishranu. Prema tome, što je veća težina psa, njegove energetske potrebe po kilogramu opadaju. Posledično, psi malih rasa treba da dobijaju hranu sa većom koncentracijom energije i masti, od pasa srednjih rasa. Kod velikih rasa, povećanje energetskog sastava hrane omogućava smanjivanje količine obroka i na taj način nadoknađivanje njihovog ograničenog kapaciteta organa za varenje. Povećanje energetske koncentracije takođe obuhvata i povećanje koncentracije proteina, minerala, vitamina... Što se tiče veličine i teksture briketa, ona treba da bude prilagođena veličini, obliku i snazi čeljusti kako bi olakšavala pravilan unos hrane bez rasipanja i kako bi stimulisala žvakanje.

Razlike prema nivou aktivnosti

Radni pas, kao što je to na primer lovački ili spasilački pas, neće imati iste nutritivne potrebe kao gradski pas koji ide u šetnju na povocu samo dva puta dnevno. Činjenica je da u okviru iste rase razlike mogu da se pronađu između šampiona u radu i šampiona u eksterijeru. Ovo nije pitanje mode već uske specijalizacije.
Ženka koja očekuje štence ima povećane potrebe kada su u pitanju proteini, energija i minerali već od šeste nedelje trudnoće. Nakon toga, proizvodnja mleka takođe dovodi do značajnog povećanja u njenim nutritivnim potrebama zbog izuzetno bogatog sastava mleka i količine koju mora da proizvede. Kuja teška 25 kilograma koja je oštenila 6 štenaca će dostići maksimalnu proizvodnju - oko 2 litra dnevno, kada njeni štenci budu imali tri nedelje starosti. Samo posebna ishrana omogućava podmirivanje takvih potreba.

Razlike prema načinu života

Neki psi, posebno malih rasa, imaju ekstremno gradski i u suštini "kućni" način života, odnosno žive unutra. Rizik prekomernog povećanja težine kod tih pasa treba posebno da se uzme u obzir. Oni imaju retke prilike da potroše svoju energiju a odnos koji imaju sa vlasnikom je veoma privržen. Iskušenja vlasnika da "razmaze" svog ljubimca, prisutna je u svakom trenutku svakodnevnog života i može stvoriti neravnotežu u ishrani. Health Nutrition hrana prilagođena ovim kućnim, MINI psima, dozirana u preporučenim količinama omogućava da se predupredi rizik i da se očuva njihova idealna težina. Što se tiče poslastica, one bi trebalo da se sasvim izbace, osim ako se prati njihova hranljiva vrednost i ukoliko se integrišu u planirani dnevni unos hrane.

Razlike prema uzrastu

Pre nego se počne smatrati za starijeg, pas dostiže zrelo doba, kada znakovi starosti još nisu vidljivi. Doba zrelosti je moguće pratiti "podmlađujućom" Health Nutrition hranom protiv znakova starenja koja će psu pomoći da održi vitalnost i da se nosi sa posledicama starenja ćelija.
Kada pas dostigne 75-80 % svog očekivanog životnog veka, on se stvarno može smatrati starim. Health Nutrition hrana može imati preventivnu ulogu u mnogim slučajevima hroničnih bolesti koje prate starost, ili omogućiti ograničavanje pojave njihovih kliničkih simptoma. Vitamini E i C, taurin, lutein, beta-karotini pomažu prirodnom imunitetu starijeg psa kada se unose u odgovarajućim količinama. Esencijalne masne kiseline iz ribljeg ulja (omega-3) i ulje boražine (omega-6) doprinose očuvanju zdravlja kože i dlake.
Stariji psi ne čine homogenu grupu. Hrana sasvim zdravog starijeg psa treba da se razlikuje od one koja se daje bolesnom starom psu. Redovni veterinarski pregledi su obavezni. Oni služe da otkriju moguća oboljenja bubrega, srca...što je ranije moguće.

  • facebook
  • youtube